Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

14.07.2024

Primož Sukič zmagovalec izbirnega sekaškega tekmovanja

Murskosoboška enota Zavoda za gozdove Slovenije je v sodelovanju z občino Križevci pri Ljutomeru danes na kasaškem dirkališču v Križevcih ...
10.06.2024

Zbrali smo se na tradicionalnem pikniku

V nedeljo, 9. junija se nas je sedemindvajset članov društva zbralo na tradicionalnem društvenem pikniku v piceriji Cimešter v Kovačevcih. ...


V Pomurju nas je okrog 43.000 zasebnih lastnikov gozdov, ki imamo v lasti okrog 28.000 hektarjev gozdov. V povprečju je torej ena gozdna posest v Pomurju velika le okrog 0,65 ha in še ta je razdeljena na več parcel. Nič čudnega torej, da je med večino lastnikov le malo zanimanja za tako majhne in razdrobljene posesti, saj je na tako majhnih površinah težko gospodariti in nakup mehanizacije ni ekonomsko upravičen.
Marsikaj pa je mogoče napraviti, če se med sabo povežemo, združimo svoje moči in skupno nastopimo do prodajalcev opreme, do kupcev lesa in do države. Zato smo leta 2005 v Pomurju ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije ustanovili dve društvi lastnikov gozdov. Naše, prekmursko, je v novembru 2005 ustanovilo 26 ustanovnih članov, sedaj pa je v Društvo lastnikov gozdov Prekmurja včlanjenih preko sto lastnikov. Še vedno pa naše društvo v svoje vrste vabi vse, ki vam ni vseeno, kaj se dogaja z vašim gozdom in ki hočete dobro gospodariti z njim in od tega tudi nekaj imeti.
Društvo skrbi za izobraževanje svojih članov na področju gospodarjenja z gozdom, varnega dela in uporabe lesa kot vira energije, skupno in tako ceneje skušamo nabavljati gozdarsko opremo in orodje, naše člane seznanjamo z možnostmi  pridobivanja državnih in evropskih sredstev za boljše trajnostno gospodarjenje z gozdom in ne nazadnje, družimo se, se spoznavamo in navezujemo stike s podobnimi organizacijami v Sloveniji in v tujini. Pridružite se nam torej, da bomo pri tem uspešnejši in močnejši!
Vse od njene ustanovitve maja 2006 je naše društvo včlanjeno tudi v Zvezo lastnikov gozdov Slovenije, ki na državni ravni zastopa interese zasebnih lastnikov gozdov.

Jože Pojbič
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se