Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

08.03.2024

Najdražji hlod je bil prodan za 7206 evrov

V petek, 8. marca se je okrog petnajst naših članov organizirano udeležilo dneva odprtih vrat dražbe kakovostnega lesa, ki jo je že drugo leto ...
05.03.2024

Odlična udeležba na volilni skupščini

V petek, 1. marca smo v piceriji Cimešter v Kovačevcih opravili redno volilno skupščino našega društva. Dobra udeležba 43 starih in novih ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>
 
Najdražji hlod je bil prodan za 7206 evrov
08.03.2024
V petek, 8. marca se je okrog petnajst naših članov organizirano udeležilo dneva odprtih vrat dražbe kakovostnega lesa, ki jo je že drugo leto zapored v sodelovanju s Pomurskim sejmom in Zavodom za gozdove v Gornji Radgoni organiziralo podjetje Gozdarstvo Gornja Radgona. To je bilo skupaj z ogledom razstavljenih kosov tudi naše prvo letošnje strokovno izobraževanje.
Direktor Gozdarstva Stanko Rojko je dejal, da z organiziranjem dražbe za severovzhodni del Slovenije nikakor ne nameravajo konkurirati že dobro uveljavljeni dražbi z dosti daljšo tradicijo v Slovenj Gradcu, da pa se jim zdi prav, da del kakovostnih hlodov iz Pomurja in Štajerske najde kupce tu, ne da bi bilo treba les prevažati tako daleč in tako povečevati ogljični odtis dogodka in zviševati stroške, ki jih morajo kriti prodajalci.
Letos so lastniki na radgonsko dražbo pripeljali dvakrat več hlodov kot na lanskoletno, prvo dražbo: kar 1440 kosov je bilo na ogled in naprodaj, največ je bilo hrasta doba, najvišjo ceno po kubičnem metru je z 2259 evri dosegel prav hrastov hlod. Ker je bil hlod dolg 6,5 metra in debel skoraj 80 centimetrov, je skupno meril 3,19 kubičnega metra in je lastniku skupno prinesel izkupiček v višini 7.206,21 evra.
Prodanih je bilo nekaj čez devetdeset odstotkov vseh ponujenih hlodov, kupci niso kazali zanimanja za iglavce in za maloštevilne kose domačega oreha.
Za naše člane pa je direktor Rojko poudaril, da je pri krojenju kakovostne hlodovine najbolje puščati kose, dlge najmanj tri metre plus nadmera deset centimetrov, naslednja priporočljiva in največ kupcem zanimiva dolžina pa je pet metrov plus nadmera. Rahla enkratna ukrivljenost hloda ni velik problem, večja težava je dvojno srce ali ekscentričnost sredice. Poudaril je tudi, da je potrebno očistiti oziroma obrezati čela, da se jasno vidi struktura prereza lesa.
J.P.
 
 
Odlična udeležba na volilni skupščini
05.03.2024
V petek, 1. marca smo v piceriji Cimešter v Kovačevcih opravili redno volilno skupščino našega društva. Dobra udeležba 43 starih in novih članov je bila potrditev, da se je delo v društvu znova oživilo.
Od lanskoletnega programa dela ni bila uresničena le ena točka - obisk dneva odprtih vrat dražbe kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu. Sicer pa smo izvedli dve strokovni delavnici, tradicionalni ju nijski piknik in strokovno ekskurzijo na sejem in prikaz gozdarske mehanizacije Austrofoma v Avstriji.
Člani so na skupščini ponovno izvolili dosedanje vodstvo in člane organov za naslednji triletni mandat. Predsednik bo tako še naprej Jože Pojbič, podpredsednika Dušan Balaško in Valter Gomboc, tajnik Jožef Cigan in blagajnik Daniel Zorko.
Program dela za letos bomo začeli uresničevati že v petek, 8. marca z obiskom dneva odprtih vrat dražbe kakovostnega lesa v Gornji Radgoni, kjer bomo pod vodstvom direktorja Gozdarstva Radgona Stanka Rojka imeli tudi izobraževanje o kakovosti lesa, o krojenju hlodov ter o napakah pri krojenju.
V nadaljevanju bo od 24. do 26. maja strokovna ekskurzija na območje Zlatibora v zahodni Srbiji, 2. junija bo društveni piknik pri Cimeštru v Kovačevcih, novembra pa bo druga strokovna delavnica o varnosti dela v gozdu z zaključkom leta.
 
 
Skromna udeležba na strokovni ekskurziji
27.09.2023
V torek, 26. septembra smo uresničili še eno točko letošnjega programa našega društva, strokovno ekskurzijo na sejem gozdarske opreme in gozdarstva v naravnem okolju Austrofoma. Sejem, ki ga avstrijska kmetijska zbornica skupaj z  družbo Avstrijski državni gozdovi organizira vsaka štiri leta, je bil tokrat v državnih gozdovih ob smučarskih progah smučišča Stuhleck pri Spitalu ob Semmeringu na avstrijskem Štajerskem.
Zaradi skromne udeležbe - na ekskurzijo je šlo devet naših članov - in zaradi nižanja stroškov smo se pridružili ekskurziji, ki jo je za svoje sodelavce in partnerje organiziral Franc Kreft, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.
Sejem je bil sicer prikaz najnovejše mehanizacije za delo v gozdu od traktorjev, gozdarskih prikolic, pa do forvarderjev in gozdarskih žičnic. Vsa mehanizacija je v gozdu ob sejemski peš poti tudi delovala in obiskovalci smo si lahko ogledali učinkovitost in načine delovanja posameznih strojev in naprav. Prikazana je bila tudi oprema za primarno predelavo lesa, Avstrijci pa so v posebnem delu sejma predstavljali tudi sistem izobraževanja za gozdarske poklice. Kot posebnost in redkost, namenjena posebno občutljivim in zavarovanim gozdovom, je bilo prikazano tudi spravilo lesa s konji.
 
 
Tradicionalni piknik DLGP je uspel
29.06.2023
V nedeljo, 25. junija smo pri piceriji Cimešter v Kovačevcih prišpravili naš tradicionalni društveni piknik. Okrog dvajset članov in njihovih družinskih članov je s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami razvajal naš član in šef picerije Cimešter Martin Žekš. Na pikniku pa nismo samo sedeli, pili in jedli, ampak smo se razgibali in razvedrili tudi ob dveh spretnostnih igrah. Prva, obračanje meča na motorni žagi, je bila tipično gozdarska, v njej pa se je najbolje odrezal Drago Abraham. V drugi, natančnem metanju podkev pa je bil zmagovalec naš novi član Ernest Časar. Slednji je za dobro voljo pozneje tudi raztegnil meh svoje frajtonarice.
 
 
Zavod za gozdove Slovenije OE Murska Sobota vabi na letošnje izborno sekaško tekmovanje
 
 
Opravili smo prvo letošnje izobraževanje
30.05.2023
V nedeljo, 30. maja smo v Trdkovi izvedli naše prvo letošnje izobraževanje. Na temo nege mladega gozda nam je teoretično in pozneje tudi praktično v gozdu predaval naš tajnik, sicer revirni gozdar in inštruktor Jožef Cigan. Izobraževanja se je udeležilo blizu dvajset članov društva.
Cigan je poudaril, da je nega mladega gozda - od mladja preko gošče pa do drogovnjaka - zelo pomembna, če hočemo vzgojiti zdrav, lep in kakovosten gozd. Vendar se je veliko lastnikov ne loteva zato, ker je to delo, ki ne prinaša hitrih rezultatov - te občuti šele naslednja generacija ali celo generacija za njo. Ker zasebni lastniki zato premalo skrbijo za nego mladih razvojnih faz svojih gozdov, država trenutno subvencionira vsa negovalna dela z zneski okrog 500 evrov za hektar opravljenih del.
 
 
Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov do konca 2020
24.02.2020
Pozdravljeni!
Kljub informaciji, podani na javni predstavitvi 21.1.2020 v Brestrnici,
katerega smo se udeležili Simona, Drago in jaz, da bo AKTRP objavila
razpis 8.6 Nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa v
marcu 2020, pa sem danes na spletni strani MKGP našel objavo (v priponki)
iz katere izhaja, da bo razpis 8.6 objavljen šele maja 2020.
Torej, če vas ljudje kaj sprašujejo, jim lahko posredujete to informacijo.
Seveda sem na razpolago s pojasnili tudi sam.
Lp, Štefan Kovač

pdfOkvirni_terminski_nacrt_objave_JR_do_konca_2020 (.pdf 118KB)
 
 
Letni občni zbor
14.02.2020
V petek 14.02.2020 smo imeli člani društva letni občni zbor. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.
     

     
 
 
Izlet - Bizeljsko in okolica - 2019
21.09.2019
 
 
Nekaj utrinkov iz piknika v Jelenovem hramu
16.06.2019
   

   

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se