Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

14.07.2024

Primož Sukič zmagovalec izbirnega sekaškega tekmovanja

Murskosoboška enota Zavoda za gozdove Slovenije je v sodelovanju z občino Križevci pri Ljutomeru danes na kasaškem dirkališču v Križevcih ...
10.06.2024

Zbrali smo se na tradicionalnem pikniku

V nedeljo, 9. junija se nas je sedemindvajset članov društva zbralo na tradicionalnem društvenem pikniku v piceriji Cimešter v Kovačevcih. ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
Jožica in Jože Bovha najlastnika gozdov v Pomurju za leto 2011
19.06.2011

Obrazložitev ZGS OE Murska Sobota ob izboru letošnjih najbolj skrbih lastnikov gozda v Pomurju:

NAJSKRBNEJŠI POMURSKI LASTNIK GOZDA V LETU 2011

 

 

Jože in Jožica Bovha živita v hriboviti vasici Sela pri Podčetrtku na Kozjanskem. Svoje gozdove v Pomurju sta pridobila leta 1995 z nakupom denacionaliziranih gozdov soboške rodbine Dobray v k.o. Vučja gomila. Skupaj sta tako lastnika 144 ha gozdov na gričevnatem in jarkastem območju med Selom, Bogojino in Čikečko vasjo v Gozdnogospodarski enoti Vzhodno Goričko. Poleg gozdov v Prekmurju je Jože tudi lastnik 70 ha gozdov na Štajerskem.

 

Nosilna drevesna vrsta v njunih starejših sestojih je bukev, kateri je v manjšem obsegu primešan rdeči bor. Na starejših borovih drevesih so pogosto vidni znaki smolarjenja, ki je bilo v teh gozdovih prisotno v povojnih letih. Ostanek smolarjenja je tudi Smolarska koča, ki jo je Jože leta 2008 obnovil tako, da je v njej možno manj zahtevnemu obiskovalcu tudi prenočiti. Jože je del s smolarjenjem poškodovanih borov odstranil, najvitalnejše pa pustil kot svojevrstno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Problem in hkrati težišče gospodarjenja v gozdovih Jožeta in Jožice Bovha predstavljajo slabo negovani mlajši nasadi rdečega bora, ki so statično (snegolom) in biološko (prenamnožitve škodljivcev) nestabilni. Jože je po izobrazbi univ. dipl. inženir gozdarstva, zato mu poznavanje gozdarstva in uvajanje sodobnih tehnologij pri gospodarjenju z gozdovi ni tuje. V letu 2009 in 2010 se je zaradi bistveno večje učinkovitosti in varnosti odločil, da v nenegovanih mlajših drogovnjakih rdečega bora izvede redčenja s strojno sečnjo. Znak dobrega sodelovanja z Zavodom za gozdove Slovenije so bile dobro načrtovane in označene sečne poti pred izvedbo strojne sečnje. Poškodbe na gozdnih tleh in gozdnem drevju so bile zaradi dobre priprave in izvedbe del neznatne.

 

V letu 2010 je bilo v gozdovih Jožeta in Jožice Bovha v Vučji gomili posekano 430 m3 lesa. Lastnika se zavedata, da je sečnja negovalni ukrep, zato so sečnje usmerjene v izboljšanje kvalitete in stabilnosti mlajših borovih gozdov ter učinkoviti naravni obnovi zrelih sestojev. V letu 2010 je bilo zato izvedenih za 60 arov nege mladja in 8,80 ha nege drogovnjaka.

 

Jože in Jožica se kot lastnika zavedata tudi pomena dobre cestne povezave, zato sta kljub plačanim pristojbinam za gozdne ceste, k rednemu letnemu vzdrževanju, prispevala svoja lastna sredstva, da je bila gozdna cesta na »Babušove njive«, ki je glavna dostopna prometnica do njunega gozda, stalno dobro prevozna.

 

Jože je z okoliškimi prebivalci hitro navezal prijateljske stike, poleg članstva v LD Podčetrtek se je včlanil tudi v LD Bogojina, in je tudi dolgoletni član prostovoljnega gasilskega društva Sela-Verače-Virštajn.

 

Tradicija gospodarjenja z gozdovi je v družini Bovha že zelo dolga, vendar pa to ni Jožetova edina aktivnost. Razen v gozdu, najdemo Jožeta velikokrat tudi v njegovem vinogradu, kjer letno pridela okrog 2.000 litrov vina. Razumljivo je tudi, da strop Jožetove »gorce« krasijo klobase, ki so tudi plod njegovega dela.

 

Ker za vsakim uspešnim moškim (ponavadi) stoji vsaj tako uspešna ženska, zaradi vsega navedenega, območna enota Murska Sobota podeljuje Jožetu in Jožici Bovha naziv Najbolj skrbni pomurski lastnik gozda v letu 2011.

 
 
Prvi zbor lastnikov gozdov Pomurja uspel
19.06.2011
Zbor lastnikov gozdov Pomurja minulo nedeljo je več kot uspel. Zbralo se je lepo število od 500 vabljenih največji pomurskih gozdnih posestnikov, ki imajo več kot 5 ha gozda. Zbranim so organizatorji predstavili čezmejni projekt biomasnih centrov SOBIO, v katerem z Zvezo lastnikov gozdov avstrijske Štajerske sodelujejo tudi slovenski partnerji - ZGS OE Murska Sobota, društvo Mozaik in RRA Mura. V okviru projekta pri društvu Mozaik že deluje ekipa težje zaposljivih posameznikov, ki so se usposobili za delo v gozdu in opravljajo ta dela v dogovoru z lastniki gozdov.
Na zboru je svoje razmišljanje o tem, kako boljše mobilizirati lesno maso iz pomurskih gozdov, predstavil vodja murskosoboške enote ZGS Štefan Kovač. Zaradi obsežnosti njegovega prispevka ga objavljamo v rubriki "O gozdu in gozdarstvu." Vsem lastnikom priporočamo, da si njegovo razmišljanje preberete.
Del prfograma zbora lastnikov gozdov v Šalovcih je bilo tudi letošnje izbirno pomursko tekmovanje v delu z motorno žago in z nakladalno napravo na gozdarski prikolici. Zmagovalec tekmovanja z motorno žago je bil Gregor Bec mlajši, na tekmovanju z nakladalno napravo pa je zmagal Dejan Horvat.
Ob tej priložnosti je Zavod za gozdove Slovenije OE MUrska Sobota razglasil tudi najskrbenjša lastnika gozda v Pomurju. To sta postala Jožica in Jože Bouha.
J. P.
 
 
Predavanje dr. Teodore Petraš
27.05.2011
V petek, 20. maja je bilo v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih prvo strokovno predavanje iz letošnjega programa dela DLGP. Dr. Teodora Petraš iz murskosoboškega Zavoda za zdravstveno varstvo je zbranim članom in nekaj nečlanom predavala o nevarnostih, ki na človeka prežijo v naravi - o zajedalcih in boleznih, ki jih prenašajo različne živali in ki so nevarne za človeka. Najdlje se je zadržala pri klopih in pri obeh boleznih, ki ju klopi prenašajo, pri klopnem meningoencefalitisu in pri boreliozi. Opozorila je, da  je klopov v naravi vse več in da je zato pri gibanju v naravi treba biti peviden - primerno se je treba zaščititi z obleko ali sredstvi za odganjanje , po povratku domov pa se je treba temeljito pregledati. Če najemo klopa, ki se je že zaril v kožo, še ne pomeni, da smo že okuženi. Za njegovo odstranitev pa ni treba uporabljati nobenih olj, alkohola ali lepil, kot to počnejo nekateri, ampak je treba klopa z ozko pinceto prijeti pri glavi in ga počasi izvleči navpično iz kože.
J.P.
 
 
V Markovcih je bil znova prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije
27.05.2011
Podpredsednik Društva lastnikov gozdov Prekmurja in župnik v Markovcih in Gornjih Petrovcih Dejan Horvat je ta mesec pri župnišču v Markovcih pripravil že tretji prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije. Na prikazu je bilo mogoče videti novosti z obeh področij, lastnikom gozdov pa je bil seveda najzanimivejši del z gozdarsko mehanizacijo. Tu je bilo mogoče videti rezalno - cepilni stroj za drva, prevozno tračno žago, sekalnike za sekance, gozdarske prikolice z dvigali in manjši propomoček za žaganje debel na terenu, ki ga je kot novost predstavil Franc Ažman.
J. P.
 
 
Spletna stran ponovno živa
20.05.2011
Spoštovani obiskovalci spletne strani Društva lastnikov gozdov Prekmurja ste zagotovo opazili, da je bila stran v zadnjem času "mrtva". Iz objektivnih razlogov je nismo uspeli osveževati. Sedaj ovir več ni in spet boste lahko sproti spremljali naše delo in dogajanje v zvezi z gozdovi in lesom.

Jože Pojbič
 
 
Danes sestanek članov in predavanje
20.05.2011
Vabilo

Člane Društva lastnikov gozdov vabim na prvo letošnje strokovno predavanje na temo nevarnosti klopov, zaščite pred njimi in bolezni, ki jih povzročajo. Predavala nam bo dr. Teodora Petraš z Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota. Predavanje bo v petek, 20. maja 2011 ob 18. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih. Kljub zgodnji uri vas prosim, da se v čim večjem številu udeležite predavanja, saj se klopi že pojavljajo in vsi smo ogroženi. S sabo lahko pripeljete tudi družinske člane.
     Po končanem predavanju si bomo vzeli še nekaj časa in se pogovorili o možnostih združevanja in skupne prodaje lesa, o čemer smo govorili že na letošnji skupščini društva.

Obenem člane društva vabim še na svečano simbolično zasaditev lipe ob letošnjem tednu gozdov. Med člane smo že razdelili 50 sadik, ki so jih ti že posadili v svojih gozdovih, zadnjo, skupno sadiko slovenske lipe pa bomo v sodelovanju s Krajinskim parkom Goričko zasadili v petek, 27. maja 2011 ob 17. uri v parku pred gradom pri Gradu na Goričkem. Pridite v čimvečjem številu, da na ta način proslavimo teden gozdov. Lepo bo, če na slovesnost pridete v naših majicah in kapah, če jih imate.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Oddaji o gozdovih na Radiu Slovenija in na TV Slovenija
07.02.2011
Danes je bila tema radijske oddaje Studio ob sedemnajstih Gozdovi za ljudi - govora je bilo o slovenskih gozdovih pa tudi o težavah, s katerimi se srečujejo lastniki gozdov. Oddajo lahko poslušate na spletu na povezavi http://tvslo.si/predvajaj/gozdovi-za-ljudi/ava2.96149273/ .
V nedeljo, 6. februarja pa je bil v TV Dnevniku na TV SLO tudi prispevek o nestrinjanju lastnikov gozdov s predvideno obdavčitvijo gozdov enako kot vseh drugih nepremičnin in s tem, da je Geodetska uprava Slovenije gozdove ocenjevala, ne da bi upoštevala lesno maso v ocenjevanih gozdovih. Povezava: http://tvslo.si/predvajaj/dnevnik/ava2.96055240/ .
 
 
Vabilo na redno letno skupščino DLGP
07.02.2011

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na redno letno skupščino društva, ki bo v petek, 18. februarja 2011 ob 19. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih.

Dnevni red skupščine:
1. Ugotovitev sklepčnosti
2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev zapisnika
3. Poročilo o delu DLGP za leto 2010 – predsednik Jože Pojbič
4. Finančno poročilo – blagajnik Daniel Zorko
5. Poročilo nadzornega odbora – predsednica Olga Rituper
6. Program dela za leto 2011
7. Finančni načrt za leto 2011
8. Razno

Predsednik DLGP
Jože Pojbič

 
 
Vabilo članom na dan odprtih vrat dražbe lesa v Slovenj Gradcu
25.01.2011
Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja, ki bi si radi ogledali letošnjo dražbo kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu vabim, da se nam pridružijo na strokovni ekskurziji na dan odprtih vrat dražbe v petek, 11. januarja 2011. Društvo bo organiziralo in plačalo prevoz, malica bo iz nahrbtnika ali po dogovoru kje v okolici Slovenj Gradca. Dobrodošli so tudi nečlani, ki bodo za prevoz prispevali 10 evrov. Prijave zbira naš tajnik Jože Cigan (041-657-833) do petka, 4. januarja. Pohitite torej, da bomo lahko glede na število udeležencev pravočasno rezervirali primeren prevoz.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Začenja se mednarodno leto gozdov
04.01.2011
Organizacija združenih narodov je letošnje leto 2011 razglasilo za mednarodno leto gozdov. Po svetu bo v tem letu vrsta dogodkov, posvečenih gozdovom, njihovi vlogi pri ohranjanju naravnega ravnotežja, njihovemu gospodarskemu pomenu in njihovi večfunkcijskosti. V dogajanje se bo seveda vključila tudi Slovenija, ki pripravlja nacionalni program dogodkov in prireditev skozi vse leto. Nosilec programa bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo program pripravljalo skupaj z drugimi slovenskimi organizacijami in ustanovami, ki se ukvarjajo z gozdovi in gozdarstvom. Leto gozdov je namenjena tudi nova spletna stran pri MKGP na naslovu http://www.letogozdov.si/, na kateri bo objavljeno vse v zvezi s prireditvami in dogodki v Sloveniji in povezave na nekatere tuje spletne strani, posvečene mednarodnemu letu gozdov.
J.P.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se